Περιγραφή δραστηριοτήτων και ερευνητικών ενδιαφερόντων συνεργαζόμενων φορέων

Η οικογένεια Προίκα ασχολείται με την τυροκόμιση πάνω από έναν αιώνα. Όλα αυτά τα χρόνια η τυροκόμιση γίνεται με τον ίδιο ζήλο και μεγάλο κέφι, με σεβασμό στην παράδοση. Έχοντας συγκεντρώσει ένα τεράστιο απόσταγμα εμπειρίας και γνώσεων πάππου προς πάππο, η «ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε.» συνεχίζει να παράγει εκλεκτά, πρωτοποριακά και αδιαφιλονίκητα υψηλής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές συνταγές με τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας και της ολικής ποιότητας. Αποφεύγοντας με πάθος την χρήση πρόσθετων, συντηρητικών, χρωστικών και ομοιομάτων, χρησιμοποιώντας μόνο γνήσιο Ελληνικό γάλα από επιλεγμένα κοπάδια ελεύθερης βοσκής, έχει σαν στόχο οι καταναλωτές να γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν στα τυριά της, φυσικές γευστικές απολαύσεις, γεμάτες μεράκι και μνήμες αγνότητας. Το Κασέρι Προίκα, Τυρί Προίκα, Ημίσκληρο τυρί «Σοχινό», Καπνιστό, Πικάντικα Τυριά, Κατσικίσιο τυρί, Φέτα, Μυζήθρα, Βούτυρο είναι τα κυριότερα προϊόντα της.

proikas
cheese-factory

Το τυροκομείο ΚΕΡΑΣΣΑ βρίσκεται στην Αυγή-Σοχού του νομού Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1996 από τον παραγωγό Κυριακίδη Γεώργιο. Η συλλογή γάλακτος γίνεται από στάβλους κτηνοτρόφων, με κοπάδια αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής. Ετησίως, η παραλαβή γάλακτος αγγίζει περίπου τα 800.000 λίτρα. Το βασικό τους προϊόν αποτελεί το κατσικίσιο τυρί, ενώ παρασκευάζονται και προϊόντα όπως, τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, κατσικίσιο αριάνι, πιπεροτύρι, καθώς και γιαούρτι από κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα. Τέλος, οι πωλήσεις τους γίνονται με λιανικές και χονδρικές τιμές με επέκταση σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης.

Το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΙΚΕ, http://www.vri.gr/) είναι μία ερευνητική μονάδα του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», που ιδρύθηκε το 1997. Διεξάγει έρευνα που στοχεύει στην υποστήριξη του πρωτογενή τομέα της ζωικής παραγωγής και της μεταποίησης των προϊόντων του μέσα από την αριστοποίηση της παραγωγής, προσφέροντας υπηρεσίες για την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και την αξιοποίηση των εγχώριων γενετικών πόρων, την προστασία και την αναβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου, αναπτύσσοντας νέα συστήματα εκτροφής αγροτικών ζώων με σκοπό την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους παραγωγής, την ολιστική προσέγγιση της προστασίας της υγείας και της ευζωίας των ζώων, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών των παραδοσιακών προϊόντων ζωικής προέλευσης, την υγιεινή, ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων ιδιαίτερα ζωικής προέλευσης.

IKE_FINAL_LOGO
AUTH_main_logo

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο. Στις Σχολές και στα Τμήματα του φοιτούν σήμερα 73.930 φοιτητές, εκ των οποίων οι 65.026 παρακολουθούν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 8.472 μεταπτυχιακά προγράμματα (εκ των οποίων, οι 3.952 είναι υποψήφιοι διδάκτορες). Tο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.) ανέρχεται σε 2.024 άτομα, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.Δ.Π.) σε 287 άτομα και το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό σε 53.

Από το 1967 που ιδρύθηκε το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτό, ασχολούνται με την εφαρμοσμένη έρευνα στη ζωική παραγωγή και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την πράξη και όσους δραστηριοποιούνται στους διάφορους κρίκους της αλυσίδας παραγωγή-μεταποίηση-διάθεση προϊόντων ζωικής προέλευσης. Ένα μεγάλο μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου έχει αφιερωθεί στα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας με έμφαση στην αιγοτροφία. Τα αποτελέσματα της δραστηριότητας αυτής έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια. Παράλληλα έχουν καταβληθεί προσπάθειες να γίνουν γνωστές στους Έλληνες κτηνοτρόφους νέες μέθοδοι και τεχνικές παραγωγής που σε πολλές περιπτώσεις έγιναν αποδεκτές και η εφαρμογή τους  στέφτηκε με επιτυχία με την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων πολλά από τα οποία κατοχυρώθηκαν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.