Μεθοδολογία υλοποίησης έργου – Περιγραφή ενοτήτων εργασίας και παραδοτέων

Το έργο απαιτεί την αξιοποίηση των πιο προηγμένων και κοστοβόρων μοριακών τεχνικών και περιλαμβάνει έξι φάσεις

laboratory

Μεθοδολογία υλοποίησης έργου

Ε.Ε.1: Η προ-αναλυτική φάση περιλαµβάνει τη συλλογή πληροφοριών σχετικά µε το ιστορικό του δείγματος, τη συστηµατική αξιολόγηση του φαινοτύπου και την πραγματοποίηση των απαραίτητων δειγματοληψιών. Για την αξιολόγηση και επιλογή του δείγματος θα συλλεχθούν πληροφορίες για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τα εκτρεφόμενα ζώα με τη χρήση ειδικού ερωτηματολογίου. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθεί συστηματική αξιολόγηση του φαινοτύπου με βάση ζωοτεχνικά κριτήρια για την κατάταξη των αιγών στην κάθε φυλή. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί λήψη δειγμάτων γάλακτος από τις αίγες των κυριότερων φυλών Σκοπέλου, εγχώρια, βελτιωμένοι μιγάδες, Σερρών, Παγγαίου και Αριδαίας.

Επικεφαλής Γεώργιος Αρσένος, ΑΠΘ

Παραδοτέο: 1. Στοιχεία – αναφορά για τις φυλές

Ε.Ε.2: Η αναλυτική φάση περιλαμβάνει έναν αριθµό εργαστηριακών βηµάτων που συμπεριλαμβάνουν την κατασκευή «βιβλιοθήκης», τον εμπλουτισμό του στόχου και την αντίδραση αλληλούχισης. Επίσης, περιλαμβάνει τρία επίπεδα ανάλυσης δεδομένων, την πρωτοβάθμια (primary), τη δευτεροβάθμια (secondary) και την τριτοβάθμια ανάλυση και την κατηγοριοποίηση των παραλλαγών που εξάχθηκαν.

Επικεφαλής Ευριδίκη Μπουκουβάλα

Παραδοτέο:

1.Αλληλούχιση γονιδιώματος

2. Μικροσυστοιχίες γονοτύπησης

Ε.Ε.3: Η αλληλούχιση όλου του γονιδιώµατος (Whole Genome Sequencing-WGS) από αντιπροσωπευτικά δείγματα των 6 φυλών αιγών της Κ. Μακεδονίας και η χρήση μικροσυστοιχιών γονοτύπησης (genotyping microarrays) για τη σύγκριση και με δείγματα προερχόμενα από φυλές του εξωτερικού, θα οδηγήσουν στον εντοπισμό δεικτών ιχνηλασιμότητας του γάλακτος και των προϊόντων του και την ανάδειξη μιας εθνικής ταυτότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επικεφαλής Γεώργιος Αρσένος, ΑΠΘ

Παραδοτέα:

1.Δείκτες ιχνηλασιμότητας

2.Έκθεση ευρημάτων της μετα-αναλυτικής φάσης.

Ε.Ε.4: Η συσσώρευση των παραπάνω αποτελεσμάτων θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων μοριακών μεθόδων, στοχευμένων και οικονομικά προσιτών, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων ώστε να προσδιοριστεί η επαναληψιμότητα και η αξιοπιστία των δεικτών που θα προκύψουν από τις αναλύσεις.

Επικεφαλής Ευριδίκη Μπουκουβάλα

Παραδοτέο: 1. Milk goat kit

Ε.Ε.5: Θα γίνει ανίχνευση των εξωγενών σακχάρων (φρουκτόζη, σακχαρόζη κ.α.) που μπορούν να προστεθούν στο γάλα μαζί με νερό και πρωτεΐνες γάλακτος ώστε να αυξηθεί η ποσότητα του γάλακτος και να αυξηθεί το οικονομικό κέρδος αυτών που πωλούν το γάλα. Η ανίχνευση των σακχάρων αυτών, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά θα στηριχθεί στην Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης ή/και στην Χρωματογραφία Μάζας με χρωματογράφο LC MS-MS.

Επικεφαλής Ιωάννης Σακαρίδης

Παραδοτέο: 1. Πρωτόκολλο ανίχνευσης νοθείας

Ε.Ε.6: Στη συνέχεια, θα γίνει γενετική ιχνηλασιμότητα (genetic traceability) γάλακτος και προϊόντων του. Τα εργαλεία που θα αναπτυχθούν θα εφαρμοστούν σε μεταποιημένα προϊόντα όπως βούτυρο, γιαούρτι – επιδόρπια γιαουρτιού, λευκά τυριά, σκληρά τυριά, τυριά τυρογάλακτος. Η πειραματική εφαρμογή των εργαλείων αυτών θα μας δώσει την δυνατότητα να πιστοποιήσουμε με βεβαιότητα την προέλευση του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη και να διασφαλίσουμε ότι προέρχεται αποκλειστικά από εγχώριες φυλές αιγών.

Επικεφαλής Ιωάννης Σακαρίδης

Παραδοτέα: 1. Σύστημα ιχνηλασιμότητας

GRAEGA-CHEESE-LOGO-FINAL-transparent