Αναμενόμενα αποτελέσματα

Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο είναι μια πρωτοβουλία που συνδυάζει τις επιδιώξεις της επέκτασης/ανάπτυξης δύο τυροκομικών επιχειρήσεων της ΠΚΜ και τις  εξειδικευμένες γνώσεις/τεχνογνωσία δύο ερευνητικών ομάδων, αυτή του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και αυτή του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Α.Π.Θ.

Οι αυτόχθονες φυλές αιγών, λόγω της μακραίωνης προσαρμογής στην περιοχή διαβίωσής τους, έχουν προσαρμοστεί τέλεια στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες του τόπου τους και μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή μοναδικών σε γεύση τοπικών τυροκομικών προϊόντων με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά που θα συνδέονται άμεσα με τη παράδοση της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό ακριβώς έχει πετύχει η Γαλλία που διαθέτει περισσότερα από 400 είδη τυριού, που παράγονται σε συγκεκριμένες περιοχές ακολουθώντας τις παραδοσιακές μεθόδους, εκ των οποίων τα περισσότερα καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Sheep
soft-cheese

Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο συμβάλλει ουσιαστικά στη διασφάλιση της προστασίας και αυθεντικότητας των παραδοσιακών ελληνικών τυροκομικών προϊόντων που παράγονται από γάλα εγχώριων φυλών αιγών, στηρίζοντας την εδραίωση του brand name «ελληνικό κατσικίσιο τυρί». H ανάπτυξη μιας νέας μοριακής μεθόδου με άμεση εφαρμογή στην ιχνηλασιμότητα των ζωικών προϊόντων (γάλα, γαλακτοκομικά) των ελληνικών φυλών αίγας θα μπορεί να ανιχνεύει τυχόν νοθείες ή προσμίξεις του κατσικίσιου γάλακτος από ξένες φυλές αιγών που εκτρέφονται στην Ελλάδα ή από εισαγόμενο γάλα και θα μπορεί να διασφαλίζει την «εθνική» ταυτότητα στα παραδοσιακά προϊόντα που οδηγεί σε προστιθέμενη αξία βασισμένη στο brand name «ελληνικό κατσικίσιο τυρί».

Σύμφωνα με το πρότυπο που θα αναπτυχθεί από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, οι εταιρίες παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούν να περιλαμβάνουν το λογότυπο μαζί με τον κωδικό του GRAEGA CHEESE στην συσκευασία τους μόνο σε περίπτωση που χρησιμοποίησαν γάλα που είχε την πιστοποίηση GRAEGA CHEESE, που προέρχεται δηλαδή από παραγωγούς που εκτρέφουν αποκλειστικά αίγες εγχώριων φυλών, τηρούν τις προδιαγραφές που ορίζει το πρότυπο και έχουν πιστοποιηθεί έναντι αυτού. Σε περίπτωση που χρησιμοποίησαν γάλα από περισσότερους από έναν πιστοποιημένους παραγωγούς θα πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία οι κωδικοί όλων αυτών των παραγωγών. Αντίστοιχα, σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές (ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ-Δήμητρα / Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας, Δ.Κ.) θα πρέπει οι εταιρίες αυτές να μπορούν να αποδείξουν την προέλευση του γάλακτος εφόσον χρησιμοποίησαν το λογότυπο του GRAEGA CHEESE στη συσκευασία των προϊόντων τους. Η παρουσία του λογότυπου του GRAEGA CHEESE σε συνδυασμό με τον αναγραφή του κωδικού της εκμετάλλευσης ή των κωδικών αν έχουμε περισσότερες από μία, θα διασφαλίσει την ιχνηλασιμότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων και των καταναλωτών.

Milk

Παράλληλα, το πρωτόκολλο ανίχνευσης της νοθείας από νερό θα δώσει την δυνατότητα στα τυροκομεία να ελέγχουν συχνά την αυθεντικότητα του γάλακτος που παραλαμβάνουν από τους παραγωγούς τους, να μην έχουν οικονομικές απώλειες από γάλα που δεν είναι κατάλληλο και φυσικά να μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα των δικών τους προϊόντων που θα παρασκευάζονται από πρώτη ύλη που θα έχει ελεγχθεί.

Συμπερασματικά, η ανάπτυξη της μοριακής μεθόδου σε συνδυασμό με το πρότυπο GRAEGA CHEESE και το πρωτόκολλο ανίχνευσης της νοθείας είναι μια σειρά καινοτόμων εργαλείων που θα πιστοποιήσουν τα τοπικά 

παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα της Μακεδονίας που παρασκευάζονται από κατσικίσιο γάλα ώστε να προστατεύσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, θα αναδείξουν τα ξεχωριστά γευστικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά τους, θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε αυτά, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα και κερδοφορία τους. Η εφαρμογή των παραδοτέων του GRAEGA CHEESE θα αναβαθμίσει και αυξήσει το μερίδιο των επιχειρήσεων στην αγορά των κατσικίσιων τυριών και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια τους.